Založ si blog

Počúvate tikot biologických hodín?

 

Pri slove biologické hodiny najčastejšie spozornejú ženy, ktoré nie sú najmladšie a nemajú ešte dieťa, ale biologické hodiny máme každý v sebe „zabudované“ a či chceme alebo nechceme, ovplyvňujú našu psychiku.Bude to zrejme tým,že ich „centrum“ je v mozgu.Nie nadarmo sa vraví, že poznať svoje telo je základom dlhého života, samozrejme, že nestačí iba poznať, ale pri tomto poznaní pridať k tomu snahu vyhovieť tomu, čo telo žiada 🙂 Pozrime sa teda na rozvrh dňa, čo si to naše telo na nás vymyslelo a čo by chcelo od nás. Ja po prečítaní si hodín, som skonštatoval, že pravdepodobne bojujem s telom každý deň a takmer každú hodinu 😀 Čo vy?
3. hodina (nad ránom)
Je to hodina, keď sa najviac bojíme a keby len strach, ale aj úzkosť sa nami preháňa, klesá teplota a srdce znižuje údery.Ak trpíte depresiami, radšej sa snažte to prespať.Prebudenie je príznakom zhoršeného stavu a mohli by ste mať samovražedné myšlienky.

4. hodina

Polospánok dýchacích ciast ohrozuje pľúca. Ak máte zrovna nádchu alebo dýchacie cesty do červena, určite vás sťažené dýchanie prebudí. Rozhodne si odpustite cigaretku. Nechcem strašiť, ale túto hodinu štatistiky vedú v „rebríčku“ úmrtnosti ako TOP.

5. hodina
To, že by sa pred spaním mal vypiť aspoň jeden pohár vody, je písané pre viacero príčin, ak ste si pomysleli, že s tými príčinami problém nemáte, neodvrávajte a dajte si aspoň pre dôvod, že v túto hodinu naše obličky pracujú na polovičný úväzok, zato tvorba kameňov má ten správny čas.Najlepšie je už v túto hodinu vstať a začať deň dostatočným prídelom nejakého super čaju.

6. hodina

Konečne sa prebúdza aj telo, zrýchľuje sa pulz a začínajú sa vylučovať hormóny.Prospeje rozcvička a to už ani nehovorím, že čo urobí taký beh na čerstvom vzduch, ovšem platí to iba pre zdravé jedince.Srdiečkári kľud! Žiadne rozčulovanie sa, aj pri pohybe si treba opakovať, že pomaly sa dá zájsť ďalej, lebo hodina žičí infarktom.

7. hodina
Hrubé črevo sa zobúdza, ak sa inak nedá podporte vylučovanie škodlivýn z organizmu zjedením jablka.V tejto hodine je zvlášť silná obranyschopnosť organizmu, najúčinnejšie bojuje s vírusmi a baktériami.Mužský hormón testosterón dosahuje o 40 % vyššiu koncentráciu v krvi ako o polnoci, preto je ráno pre mužov najlepším časom na sex, na rozdiel od žien, kde hormóny majú vysokú koncentráciu o hodinu neskôr.Preto vo väčšine prípadoch v tejto hodine nenahovoríte partnerku na sex 🙂

8. hodina
A keď už sme začali jabĺčkami (nikde nie je písaná ich konzistencia), túto hodinu s prísunom vitamínov pokračujte, lebo imunitný systém sa ešte neprebral a vám hrozí „nakazenie sa“ chrípkou a podobnými neduhami.Telo si žiada teplo, preto sprchu riešte iné hodiny ranné a pre svalnáčov iba to, že svalstvo odmieta sa v túto hodinu posilniť, takže akýkoľvek šport je bezvýznamu.

9. hodina
Teraz je čas na Deli 😀 Telo totiž najlepšie strávi sladkosti, naopak nie je odporučná konzumácia alkoholu.Pracuje pankreas (slinivka brušná) a slezina.  Nemali by ste sa v tomto čase fyzicky vyčerpávať. Začína stúpať duševná výkonnosť.

10. hodina
Všetko, čo v tomto čase dostanete do hlavy, v nej najdlhšie zostane. Odporúča sa, nebrať si tam myšlienky na pomstu. 😀 Začína čas najvhodnejší na učenie, dokážete podávať vysoké duševné výkony, je to najlepší čas na uskutočňovanie plánov.

11. hodina
Duševná výkonnosť vrcholí. Myseľ a telo je v najlepšej forme. Cvičte, behajte, prijímajte dôležité rozhodnutia. Všetko čo teraz zjete, rýchlo spálite. Je to doba aktívnej činnosti srdca.

12. hodina
Nastáva mierny útlm. V tomto čase ste najviac ohrození úrazmi.Hodina dvanásta a tak málo k nej písané.

13. hodina
Telo oťažieva, stávate sa lenivými. Myšlienky plynú pomaly, ťažko sa rozhodujete. Obľúbené „pracovné obedy“ nevedú k ničomu. V najväčšej činnosti je tenké črevo. Vhodná je krátka prechádzka či krátky spánok.

14. hodina
Najhoršia hodina na sústredenie sa, na počúvanie, na riadenie motorového vozidla. Len zívame. Avšak je to vhodná doba na návštevu zubára, lebo sa znižuje citlivosť zubov.

15. hodina
A je to tu, ožívame, sily sa nám vracajú, aktivita stúpa. Vhodný čas na riešenie problémov a plánovanie obchodnej stratégie. „Pracovné obedy“ by sa mali riešiť práve v túto hodinu.“. Dobré je piť bylinkové čaje, močový mechúr pracuje na plné obrátky.

16. hodina
Čas na príjem vitamínov a minerálov, prebúdza sa imunitný systém. Vhodný čas na očkovanie, ktorý hádam nikto nikdy nedodržal.

17. hodina
Vynikajúci čas na fyzickú námahu. Tréning prináša najlepšie výsledky. A keďže sú v činnosti obličky, tak ich „nekŕmte“ soľou a doprajte im teplo.

18. hodina
Telesná teplota sa znižuje. Telo sa upokojuje a slabne fyzická aktivita. Je to čas, kedy je vhodné zjesť posledné jedlo dňa. Treba sa vyhnúť konzumácii kávy a cukru.

19. hodina
Čas najvhodnejší na počúvanie hudby či sledovanie divadelnej hry. Organizmus zas naplno vníma a nakrátko sa vracia do formy. Napriek tomu ste psychicky na tom zle a ste nervózni. Stúpa krvný tlak a môžu začať bolesti hlavy. Pokožka je najpriepustnejšia, je dobré využiť túto jej schopnosť na aplikáciu liečivých mastí či gélov na bolestivé kĺby a miesta na tele.

20. hodina
Ak ste boli cez deň spokojní so svojou chytrosťou a reakciami, potom 2Ominút z tejto hodiny so sebou nevydržíte.Máme totiž vrchol s reflexoch a reakciách Šoférujúci sú v perfektnej forme, takmer nedochádza k haváriám. Postupne ale organizmus signalizuje, že sa chystá odpočívať, preto fyzickú aktivitu obmedzte na minimum. Nie je vhodný čas na žiadny šport.

21. hodina
Žalúdok šiel spať, nevylúči už žiadnu žalúdočnú kyselinu, takže ak si nedáte pokoj a pri nazretí do chladničky neodoláte, vedzte, že to v žalúdku zostane do rána kým sa nenaštartuje znovu.Hodina je vhodná pre študentov, pamäť je vnímavejšia a dokáže si dlhšie udržať získané vedomosti a informácie.

22. hodina
Začína fáza najhlbšieho spánku. Veľmi dôležité je aby hlavne deti v túto dobu už spali, telo produkuje najviac rastových hormónov. Dochádza k obnove buniek.

23. hodina
Vstupujete do najhlbšej fázy spánku za predpokladu, že už hodinu spíte. Táto fáza zabezpečí najlepší odpočinok pre organizmus. Začína pracovať žlčník, ktorý vám spočíta nevhodný výber večerného pokrmu, zobudí vás, prípadne vám ani nedovolí len tak ľahko zaspať.

24. hodina
Ak vás niečo trápi, odporúčam rýchlo zaspať,lebo hormóny zmierňujúce bolesť sa na spánok kľudne uložili a vám hrozí, že budete všetko cítiť dvakrát intenzívnejšie.

1. hodina
.A spite ďalej, podľa možnosti hlbokým spánkom, lebo pocit bolesti stále pretrváva a pri ľahkom spánku vás isto prebudí

2. hodina
V túto hodinu nastupuje do práce pečeň, musí zlikvidovať tuky v krvi a vylúčiť toxické látky. Lenže, potvora, má jednu podmienku, nesmie byť z večera zaťažená alkoholom.

 

 

 

 

zdroje:

http://www.fodor.sk/spectrum/bioclock.htm

http://wanda.atlas.sk/viete-ako-funguju-vase-biologicke-hodiny/wellness-a-fit/zivotny-styl/501275.html

http://www.svetvomne.sk/index.php?com=content&mod=db&task=show&id=2978&_siteType=front&_siteTempOnce=blank&print=1

 

Nič som nezmenil

26.02.2013

Ahoj krutý svet. Vítam ťa s otvorenou náručou. Chrstni mi do tváre jed, veď krutosť nie je sprevádzaná príčinou . Popál mi dlane osudom, rozrež mi šťastím žili. Maznanie s otravným životom, toť všetko, len strácanie sily. Skrytý v tieni minulosti, opustený, v kúte sám. Utápaný v úbohosti, padajúci hnilý trám. Prebodnutý šípom skazy, srdce [...]

Biednych duší spasiteľ

26.02.2013

Biednych duší spasiteľ. Tvorca nových rán. Možný sveta ničiteľ, pod krídlami čiernych vrán. Skrytý plášťom nevinnosti, zahalený čiernou tmou. Od dávna až k prítomnosti, stojí za tebou. Obávaš sa jeho činu, skrývaš sa za jeho tvár. Zhadzuješ naň svoju vinu, odvrhol si jeho dar. Do neznáma poslal si ho. Odstrčil ho do prázdnoty. Zo [...]

ČiernoRasty

26.02.2013

Zase rastie v húšti kdesi. Niečo čierne, čo ma desí. Rastie, rastie hore-dole. Nevidieť to v práci v škole. Naťahuje lačné ruky, susedovcom kradne struky. Chabre všetko na čo siahne, NEVERÍM! – až kam dočiahne. Veľkí sa len prizerajú, mocní krčia nad tým plecia. O všetko nás oberajú, nachabrali plné vrecia. Čierne ruky od [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 27642x
Priemerná čítanosť článkov: 2513x

Autor blogu

Kategórie